در حالی که «کونامی» با اعلام خبر تغییر نام و مدل درآمدزایی سری PES (که البته اکنون باید آن را eFootball خطاب کنیم) قصد داشته تا روحی تازه به کالبد خسته فرنچایز فوتبالیاش بدمد، الکترونیک آرتس کماکان خواسته تا FIFA به سنتهای قدیمی پایبند باشد. البته، این بار نه خبری از آپگرید نسل نهمی رایگان برای دارندگان نسخه نسل هشتمی فیفا ۲۲ است و مطابق انتظار، نه خبری از مودهای جدیدی که بتوانند تبدیل به یکی از ارکان اساسی مجموعه شوند.
جزئیات حرف اول را میزند، حتی در فوتبال
وقتی FIFA 22 را برای اولین بار تجربه میکنید، متوجه تفاوت گیمپلی با نسخههای قبلی میشوید. عمده این تفاوتها به خاطر تغییرات در سیستم انیمیشنهای بازی ایجاد شده است. سازندگان از ویژگی تازهای به نام HyperMotion به عنوان موتور محرک این انیمیشنهای جدید نام بردهاند. هزاران انیمیشن جدید به بازی اضافه گردیده که موجب شده تا فیفا از همیشه روانتر، واقعیتر و جذابتر به نظر برسد. در واقع، شما بهتر از هر زمان دیگری میتوانید حس فوتبال بازی کردن را با فیفا تجربه کنید.
حالا بازیکنهایی مثل «فیل فودن» هم حرکات و انیمیشنهای اختصاصی خود را دارند. بازیکنان شما در زمین مسابقه با یکدیگر در ارتباط هستند و مثلا، دروازهبان به مدافعان میگوید که در هنگام کرنر چه آرایشی داشته باشند و مواردی از این دست. همه این موارد دست به دست هم داده تا اتمسفر حاکم بر یک مسابقه فوتبال به بهترین نحو ممکن به شما نیز انتقال یابد.

لازم به ذکر است که تکنولوژی HyperMotion فقط در نسخه نسل نهمی فیفا ۲۲ به کار گرفته شده است. بنابراین، نسخه کنسولهای نسل هشتمی و پیسی بازی با حداقل تغییرات نسبت به سال پیش عرضه شدهاند. نسخه سوییچ هم مثل همیشه با پسوند Legacy Edition عرضه شده که یک توهین بزرگ به شعور مخاطبان است. اگر صاحب کنسول نسل هشتمی هستید، کم کم باید به فکر ارتقای کنسول خود باشید و اگر هم نینتندو سوییچ دارید، کلا قید فیفا را بزنید.
با این که اکثر حربههای تبلیغاتی بازی روی محور HyperMotion چرخیده، ولی این تکنولوژی تنها ویژگی جدید این نسخه نیست. امسال تغییرات ریزی هم در سیستم تاکتیکها و دستورالعملهای بازیکنان ایجاد شده و به همین خاطر، استراتژیهای شما نسبت به قبل با دقت کمی بیشتر در بازی پیادهسازی میشوند.

فوتبال را واقعیتر تجربه کنید
گیمپلی فیفا ۲۲ هم نسبت به قبل کندتر شده است. در دو فیفای قبلی شاهد این بودیم که سرعت حرف اول را میزند و رسما بازیکنانی که سرعت خوبی نداشتند، تطابق خوبی با گیمپلی هم نداشتند. با این حال، امسال مقداری تمرکز از روی سرعت کنار رفته و طبیعتا، بازیکنان کندتر هم کارایی خاص خود را دارند. در FIFA 22 فیزیک بازیکنان مهم است و درست مثل FIFA 19، بازیکنانی که فیزیک خوبی نداشته باشند به مشکل خواهند خورد. به لطف همین فیزیکیتر شدن بازی، با ضربه سر راحتتر میتوان به گل رسید. این تنها یک نمونه از گستردهتر شدن سناریوهای گلزنی است و به همین علت، فیفا ۲۲ به لطف راههای متعددی که برای گل زدن پیش پای شما میگذارد، یک بازی جذاب است. گل زدن در فیفا ۲۲ سادهتر شده است و دفاع کردن سختتر. باید در دفاع به صورت دستی ماهر باشید تا بتوانید حملات حریفتان را متوقف کنید. البته در هنگام عرضه، بازی مشکلاتی در زمینه هوش مصنوعی دروازهبانها داشت. دروازهبانها روی شوتهای بیرون محوطه بسیار ضعیف عمل میکردند و این به خاطر ضعف جایگیری آنها بود. در واقع تفاوتی نداشت که گلر شما تراشتگن از بارسلونا باشد یا یک دروازهبان با ریتینگ ۶۰، در هر صورت امکان گل خوردن از پشت محوطه خصوصا با شوتهای بغل پا را داشتید. این قضیه باعث به هم خوردن بالانس بازی خصوصا در بخشهای آنلاین هم شده بود ولی خوشبختانه با اولین آپدیت بازی، کمی این مشکل برطرف شد. از طرف دیگر، در تک به تکها هم گلرها زیادی خوب بودند. خیلی اوقات بازیکن مهاجم تک به تک را از دست میداد چرا که گلر با واکنشی عجیب و غریب، میتوانست توپ را دفع کند. گاهی اوقات از شدت عصبانیت میخواستم کنترلر را خرد کنم! ولی این مسئله هم با آپدیت اول، کمی بهتر شد. به صورت کلی و به لطف انیمیشنهای جدید تعبیه شده برای دروازهبانها، آنها علیرغم اشتباهاتشان به صورت کلی قابل اطمینانتر از سالیان پیش عمل میکنند.
همانطور که گفتیم، بازی بر خلاف دو فیفای قبلی، کمتر روی سرعت متکی است. این قضیه باعث شده تا ارزش بازیکنانی که سرعت بالایی ندارند اما تواناییهای دیگری را در بازیشان میتوان یافت، حفظ شود. امسال بازیکنانی نظیر فابینیو که سرعت بالایی ندارند اما در کارهای دفاعی میتوانند خیلی خوب و موثر عمل کنند، قابل استفادهاند و میتوان روی آنها برای اضافه کردن موارد زیادی به تیم حساب کرد. همین کمتر شدن اهمیت سرعت در بازی باعث شده تا هر کسی که هوش تاکتیکی بالاتری دارد، بتواند نبض بازی را در دست بگیرد و با ابزاری که در تیم خود در اختیار دارد، حریفش را مغلوب کند.

البته، این به معنای بیاهمیت بودن سرعت به صورت کلی نیست. هنوز هم میتوان روی بازیکنان سرعتی برای ضدحملهها حساب کرد. دریبل زدن و استفاده از سرعت بازیکنان خصوصا وینگرها، کماکان یک راه مناسب برای خلق موقعیت و گلزنی است اما به صورت کلی، با بازی کندتری نسبت به سال پیش طرف هستیم.
گرافیک بازی با نسخه نسل نهمی فیفا ۲۱ مو نمیزند. متاسفانه کاتسینها ۳۰ فریم هستند و شاید میشد بیشتر روی تماشاگران و مسائلی از این دست کار شود. با این حال، چهره بازیکنان بسیار خوب کار شده و در مجموع، از نظر بصری علیرغم وجود پیشرفت چشمگیر، مشکلی هم وجود ندارد.

راههای مختلف برای فوتبال بازی کردن
طبیعتا به عنوان درآمدزاترین حالت فیفا، Ultimate Team کماکان در کانون توجه سازندگان بوده و این بخش امسال هم با تغییرات کم نسبت به سالیان قبل، بار دیگر آمده تا چندین ماه فیفا دوستان و فوتبالیها را با خود همراه سازد. وضعیت ترنسفر مارکت امسال در آلتیمیت تیم واقعا عجیب و غریب است و وقتی این را در کنار شایعه همیشگی از پیش تعیینشده بودن نتایج بازیها در این حالت میگذاریم، چندان دورنمای مطلوبی ندارد. با این حال آلتیمیت تیم امسال به لطف گیمپلی بهتر، نسبت به فیفا ۲۰ و فیفا ۲۱ جذابتر است و به شخصه به عنوان یکی از طرفداران Ultimate Team، نسبت به وضعیت کلی آن راضیتر از سالیان قبل هستم. البته مثل همیشه EA شما را به سمت استفاده از پرداختهای درون برنامهای سوق میدهد که این خیلی مسئله جذابی نیست. به خاطر قوانین وضع شده در برخی کشورها، EA مجبور شده حالت پریویو پک را برای روزی یک بار استفاده فعال کند. در این حالت، شما میتوانید قبل از خرید یک پک، محتویات درون آن را ببینید. با این حال، هنوز هم چیزی از طمع EA برای به خرج انداختن مخاطبان کم نشده و ساختن یک تیم جذاب در آلتیمیت تیم بدون خرج کردن پول، بسیار سخت است.
حالت ولتا هم که به عنوان جایگزین FIFA Street چند سالی است در حال آزمون و خطا و تلاش است، امسال با اضافه کردن بخشهایی مثل سپک تاکرا، سعی کرده تا راه خود را به قلب مخاطبان پیدا کند ولی کماکان ناموفق است. بهتر است EA به سراغ همان ساخت یک نسخه مخصوص فوتبال خیابانی برود، هم ما طرفداران را بیش از این با ولتا زجر ندهد و هم منابعاش را به کارهای دیگری تخصیص دهد.

دیگر بخش مهم بازی Career Mode است که طرفداران خاص خود را دارد. این بخش هم چندان تغییری نسبت به قبل نکرده. این بار شما میتوانید تیم خودتان را در این بخش بسازید و تلاش کنید تا تبدیل به بهترین باشگاه دنیا شود. ولی فارغ از این بحث، دیگر این حالت برگ برنده جدیدی ندارد و شایعات مبنی بر وجود امکان بازی آنلاین در این بخش با دیگر بازیکنها هم عملی نشده است.
برگ آخر یک دفتر صدبرگ
فیفا از سال دیگر به احتمال ۹۹ درصد تغییر نام خواهد داد. از همین حالا EA نام تجاری جدیدی تحت عنوان EA Sports FC را به ثبت رسانده که احتمالا نام جدید این مجموعه است. فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) و EA بر سر مسائل مالی به توافق نرسیدهاند و همین مسئله، علت تغییر نام احتمالی این مجموعه است. این قضیه و شایعات رایگان (Free 2 Play) شدن بخش آلتیمیت تیم، خبر از شروع دفتری نو در مجموعه فوتبالی باسابقه الکترونیک آرتس دارند. بنابراین، شاید بازی فیفا ۲۲ آخرین باری باشد که این فرنچایز را در لباس همیشگیاش تجربه میکنیم. فیفا ۲۲ علیرغم اینکه در مودهای خود پیشرفتی حاصل نکرده و نسخه نسل نهمیاش هم برچسب قیمت ۷۰ دلاری خورده (بله، دیگر نمیتوانید با خرید نسخه نسل هشتمی نسخه نسل جدید را هم به رایگان دریافت کنید)، به لطف گیمپلی بهتر خود نسبت به سالیان پیش یک تجربه فوتبالی مناسب در این روزهای داغ فوتبالی به شمار میآید. بازی FIFA 22 با توجه به خرابکاریهای eFootball، به نوعی تنها انتخاب شما در دنیای بازیهای ویدئویی برای تجربه فوتبال است و تجربه آن در روزهایی که دلتان فوتبال میخواهد، خالی از لطف نیست.