کدمسترز را بهعنوان یکی از سردمداران سبک ریسینگ و بهخصوص، ریسینگهای شبیهساز میشناسیم. بر کسی پوشیده نیست که این شرکت طی سالیان دراز توانسته چنان استانداردی برای کیفیت بازیهایش تعریف کند که هر علاقهمندی به ریسینگهای شبیهساز، حتی چشمبسته هم میتواند به سراغ تهیهی آثارش برود. پس از عرضهی دو نسخهی مختلف از سری Dirt در نسل هشتم، این استودیو برای سومین بار به سراغ این فرنچایز رفته و Dirt Rally 2.0 را برای طرفداران خود تهیه کرده که مثل همیشه، یک بازی فوقالعاده برای طرفداران ریسینگهای شبیهسازی است و میتواند حسابی رضایت آنها را جلب کند.

یک شبیهساز بینقص
«رالی ۲» همان کاری را انجام میدهد که طرفدارانش از آن انتظار دارند؛ ارائهی یک تجربهی درگیرکننده، نزدیک به واقعیت و بهشدت سخت و چالشبرانگیز از مسابقات جذاب رالی. بازی به هیچ وجه قصد ندارد تا بهخاطر جذب مخاطب بیشتر، با سادهسازی گیمپلی این تجربه را برهم بریزد و همین مسئله، رویکرد خاص کدمسترز را بار دیگر به رخمان میکشد. «رالی ۲» بهشدت بیرحم است و شما را برای کوچکترین سهلانگاریتان، مجازات میکند.
اگر از طرفداران رالی باشید، قطعا میدانید که این مسابقات با دیگر رقابتهای اتومبیلرانی تفاوتهای فراوانی دارد. رانندگان با فواصل زمانی از یکدیگر حرکت میکنند و خبری هم از دور زدن یک مسیر برای چندین بار نیست و بهجای آن، با یک مسیر مشخص طرف هستیم که هر راننده باید یک بار آن را از مبدا آغاز کند و خودش را به مقصد برساند. یکی از چالشهای اساسی رانندگان رالی این است که آنها روی مسیری حرکت میکنند که به هیچ وجه هموار نیست و همیشه احتمال برهم خوردن تعادل خودرو وجود دارد. راننده باید با گوش فرا دادن به راهنماییهای نقشهخوان، کار خود را پیش ببرد و این هم یکی دیگر از چالشهاییست که در رالی باید با آن دست و پنجه نرم کرد. در نهایت، به این نکته میرسیم که در رالی باید وقت را هم مدنظر داشت تا به پیروزی رسید. این چالشها، همگی به ماهرانهترین شکل ممکن در دل بازی پیادهسازی شدهاند. بهخاطر ناهموار بودن مسیر، همیشه شما این حس را دارید که کنترل کاملی روی خودرو ندارید و اگر لحظهای غفلت کنید، ممکن است حتی از مسیر مسابقه به کلی خارج شوید. در «رالی ۲» خبری از آن قابلیت به عقب بردن زمان یا همان Rewind هم نیست و بنابراین کوچکترین قصور گیمر، میتواند به قیمت شروع مجددش از نقطهی آغاز تمام شود.

البته گفتیم که در رالی فقط رسیدن به خط پایان ملاک نیست و از آنجایی که با دیگران در حال رقابت هستید، زمانی که برای رسیدن از نقطهی شروع به پایان به ثبت میرسانید هم اهمیت زیادی دارد. اینجاست که متوجه میشوید صرفا صحیح و سالم رسیدن به خط پایان کافی نیست. در «رالی ۲» ایجاد توازن در سرعت، اهمیت فوقالعادهای دارد. اینکه دستتان را از روی ماشهی گاز (R2 یا RT) برندارید، نهتنها باعث میشود که زمان خوبی ثبت نکنید که حتی رد شدنتان از خط پایان را هم در هالهای از ابهام قرار میدهد. از سوی دیگر، زیادی محتاط بودن هم شما را از گوی رقابت عقب میاندازد.بازی شما را در شرایطی قرار میدهد که به وقتش گاز بدهید و به وقتش، ترمز بگیرید.ذات مسابقات هم به اینگونه است که به جز صفحهی لودینگ قبل از شروع بازی که شماتیکی از مسیر کلی مسابقه برای شما نمایان میشود، هیچ ایدهای از این که مسیر در ادامه چگونه خواهد بود، ندارید و هیچ خبری از مینیمپ در گوشهی صفحه نیست. به جای اینها، شما باید با دقت به صحبتهای نقشهخوان گوش فرا دهید و بر طبق گفتهها و اطلاعات او، استراتژی درست را برای پیشروی در نظر بگیرید. البته، بازی رعایت افرادی که به هر دلیلی ممکن است از صحبتهای نقشهخوان جا بمانند را هم کرده و روی صفحه هم بهشکل تصویری صحبتهای نقشهخوان را به نمایش میگذارد. وقتی یاد بگیرید که بهخوبی از راهنماییها استفاده کنید و در استفاده از پدال گاز و ترمز هم به توازن برسید، آن وقت است که رانندهی خوبی در بازی خواهید شد.
سیستم تخریبپذیری خودروها هم در بازی عالی عمل میکند. البته تخریبپذیری ظاهری خودروها به لطف گرافیک نهچندان مطلوب بازی شاید خیلی هم عجیب و غریب و سطح بالا بهنظر نرسد، ولی تاثیر تصادفات و تخریب اجزای مختلف خودرو روی عملکرد آن شگفتانگیز عمل میکند. با بیدقتی و تصادف کردن، خودروی شما آسیب میبیند و دیگر نمیتواند آن عملکردی را داشته باشد که انتظارش را دارید. اتفاقاتی نظیر ترکیدن لاستیک (که ادامهی مسابقه را به یک کابوس تبدیل میکند) همگی از چالشهایی هستند که باید سعی کنید تا حد امکان از آنها دور شوید. با واژگونی خودرو، تقریبا میتوانید مطمئن باشید که دیگر خبری از عملکرد اولیهی آن نخواهد بود. با اینکه پس از رخ دادن چنین چیزی میتوانید با یک کلید خودروی خود را دوباره به سطح جاده برگردانید (و چند ثانیه هم جریمه شوید)، ولی این قابلیت مثل Rewind نیست که بتوان با آن از وقوع تصادف جلوگیری کرد. لذا اثر منفی تصادفی که داشتهاید با خودرو باقی میماند و در ادامهی مسابقه باید با آن دست و پنجه نرم کنید.

قهرمان رالی
«رالی ۲» مسابقات رالی کراس را هم پوشش داده است که نکتهی مثبتی بهحساب میآید. مسابقات رالی کراس تفاوتهایی هم با مسابقات رالی معمولی دارند؛ مثلا در آنها خودروها در کنار یکدیگر مسابقه را آغاز میکنند و باید دور یک پیست چند بار بچرخند. با یک شبیهساز مسابقات رالی طرف هستیم و بنابراین، هیچ جای تعجبی ندارد اگر بگوییم در «رالی ۲»، انواع و اقسام قوانین و مقررات مسابقات رالی و رالی کراس اجرا میشود. پس وقتی که به سراغ مسابقات رالی کراس میروید مراقب Joker Lap باشید و به هیچ وجه هم در هیچ مسابقهای، زودتر از زمان اعلام شده شروع به حرکت نکنید که جریمه میشوید.
در بازی بخش Career Mode به چشم میخورد که مثل همیشه، اصلیترین مود آن است. در این حالت شما به همراه تیم خود، برای قهرمانی در رقابتهای رالی و رالی کراس تلاش میکنید. این بخش میتواند به تنهایی برای مدت قابل توجهی شما را سرگرم کند. وجود قابلیتهایی مثل ارتقای اعضای تیم و مسابقه دادن در مسیرهای گوناگونی که بهلطف پلیلیست هوشمندانهی این بخش، هر بار رنگ و بوی متفاوت و جالبی به خود میگیرند، باعث میشود تا تجربهی این بخش هم جذاب باشد و هم شما را تشویق کند تا بهترین نتایج را کسب کنید. ارتقا دادن اعضای تیم از این نظر قابل اهمیت است که اعضای بهتر و باتجربهتر، مزایای مختلفی هم برای شما دارند و میتوانند کارتان را در روند مسابقه اندکی راحتتر کنند. همچنین پس از هر مسابقه، بخش فنی تیم شما میتواند کار روی تعمیر خودرو را آغاز کند که البته انواع مختلف از تعمیرات، زمان خاص خود را میطلبند و باید این نکته را در نظر بگیرید.
البته، تنها بخش Career نیست که میتواند پاسخگوی نیازهای شما باشد و بخشهای دیگری هم هستند که شما میتوانید به آنها سرک بکشید.یکی از جذابترین بخشهای «رالی ۲»، بخش مربوط به مسابقات تاریخی و قدیمی آن است که حسابی هیجانانگیز از آب درآمده. در این بخش میتوانید در برهههای زمانی انتخاب شده از بازی، با خودروهایی از همان دوره به رقابت با حریفان بپردازید. چیزی که حال و هوای این بخش را تا حدی از بازی اصلی جدا میکند، پیچیدهتر بودن هندلینگ خودروهای قدیمی در قیاس با نمونههای جدید است که از همان مسابقهی اول، خودش را نشان میدهد. بخش آنلاین بازی هم شامل رقابتهای مختلف با فواصل زمانی معین از یکدیگر میشود. شما هم میتوانید ایونت خود را بسازید و هم در ایونتهایی که دیگران ساختهاند، شرکت کنید. ساختن ایونتهای دلخواهتان، با هر مسیری که دوست دارید و هر تعداد مسابقهای که مد نظرتان است، جذابیتهای خودش را دارد.

برای قهرمانی، باید از موانع گذشت
«رالی ۲» بازی چندان مناسبی برای افراد غریبه با رالی و ریسینگهای شبیهساز نیست. به این دلیلکه بازی فاقد یک بخش آموزشی تمام و کمال برای راه انداختن این افراد و آشنا کردنشان با جنبههای مختلف بازی است. این مسئله باعث میشود تا افرادی که با رالی یا سری Dirt آشنایی ندارند، مدام مجبور به آزمون و خطا شوند تا بتوانند اشراف کاملی به انواع مکانیکها و قابلیتهای بازی پیدا کنند. این قضیه باعث میشود تا حتی اگر تمایلی هم به طی کردن آن دورهی آزمون و خطا پیدا کردند، آنقدری در همان فاز اذیت شوند که «رالی ۲» را «دارک سولز ریسینگ» خطاب کنند و آن را برای همیشه کنار بگذارند.
موسیقیهای بازی شاید خیلی متنوع نباشند؛ ولی صداگذاری خودروها به خوبی انجام شده است. خیلی از خودروها صدایی نزدیک به نمونهی واقعی خود را دارند و وقتی هم که خودروی شما آسیب میبیند، ممکن است صدای آن هم تغییراتی پیدا کند. گرافیک بازی ولی تفاوت خاصی نسبت به بازیهای قبلی کدمسترز نکرده که این مورد اندکی ناامیدکننده است. با وجود اینکه بازی از لحاظ گرافیکی بههیچ وجه غیر قابل تحمل نیست، ولی باز هم نمیتوان گرافیک آن را سطح بالا دانست و در جا زدن آن خیلی جلوهی خوبی ندارد. البته نباید این نکته را نادیده بگیریم که طراحی لوکیشنها و مسیرها و خودروها با دقت بالایی انجام گرفته و از این حیث کار کدمسترز خوب بوده است. در بازی خودروهای لایسنس شدهی فراوانی وجود دارند که به خوبی میتوانند نظر علاقهمندان به رالی را به خود جلب کنند. تعداد مسیرها هم مناسب است و به لطف طراحی هوشمندانه و دقیق، میتوان ساعات مفرحی را صرف ثبت بهترین زمان در آنها کرد. سخت است که «رالی ۲» را به افرادی که آشنایی خاصی با رالی و ریسینگهای شبیهساز ندارند، توصیه کرد. با یک بازی بهشدت سخت و چالشبرانگیز طرف هستیم که نمیخواهد صرفا شما از کنترل یک خودرو و گاز دادن با آن لذت ببرید، بلکه میخواهد با تمامی چالشهایی که یک رانندهی رالی با آنها روبهروست دست و پنجه نرم کنید و از این کارزار، با موفقیت بیرون بیایید. اگر از طرفداران رالی، ریسینگهای شبیهساز یا آثار کدمسترز هستید، اصلا شکی در تهیهی «رالی ۲» نداشته باشید.