دراگون آن‌ها یا اژدهای ما؟

اژدها یکی از ترسناک‌ترین و در عین حال با شکوه‌ترین موجودات دنیا‌های فانتزی است. این موجود در تمدن‌های مختلف به اشکال گوناگون تصویر شده که هر کدام از آن‌ها دارای ویژگی‌ها و نمادهای منحصر به فرد خود است.

بحث مفصل حول این‌ که اژدها در هر تمدن به چه شکل ترسیم شده، فرصت خاص خودش را می‌طلبد و در این مطلب، تنها می‌توانم مختصری درباره این موجودات برایتان بگویم. خدا را چه دیدید، شاید پرونده‌ای برای آن‌ها باز کردیم.

در فیلم‌ها و بازی‌ها زیادی با اژدها روبرو شده‌ایم؛ بعضا دوست، گاهی دشمن و یا حتی یک موجود کاملا بی‌طرف. چیزی که مسلم است، این موجودات از باستانی‌ترین موجودات دنیای خود هستند، بسیار قدرتمند بوده و در صورتی که عصبانی شوند با هیچ‌کس شوخی ندارند!

 اما آیا تمام این آثار اژدها را به یک صورت نمایش داده‌اند؟ در آثاری مانند گیم آف ترونز و دارک سولز، اژدهایان سال‌هاست که از بین رفته و تنها تعداد انگشت شماری از آن‌ها باقی مانده‌اند‌. دنیای ارباب حلقه‌ها نیز اژدها را به طور معمول آن، فقط در داستان هابیت و در قالب شخصیت Smaug معرفی کرده است. اژدها در Game of Thrones موجودی آزاد و تقریبا وحشی، در دارک سولز ۱ خائن به نژاد خود و در ارباب حلقه‌ها موجودی حریص و حیله‌گر دیده می‌شود. شاید بتوان در قالب این مطلب کوتاه سرنخ‌هایی برای پاسخ به سوال مطرح شده پیدا کرد.

اژدها در فرهنگ چینی:

اژدهای چینی جانداری مار مانند دارای فلس و سری شبیه به گرگ و دارای ۴ پا و بدون بال است. در فرهنگ چین اژدها موجودی دارای عقل و خردی بالا، نماد نیروهای خیر، سمبل قدرت و شگون، کنترل کننده آب و توفان و سیل است. 

جالب است بدانید امپراطور چین لقب اژدها را برای خود انتخاب کرده است و در ضرب المثل‌های مختلفی به افراد قدرتمند لقب اژدها و به افراد ضعیف و ترسو لقب کرم داده می‌شود.

اژدها در فرهنگ اروپایی:

به طور کلی در اروپا این موجود دارای یک یا دو جفت پا، بدنی مار مانند و فلس دار و دارای ۲ بال جدا از هم است. اژدها دارای نفسی آتشین، پنجه‌های تیز و موجودی در حد حیوانات دیگر بوده که ممکن است بدون دلیل به شکار و حمله بپردازد.


اژدها در سایر فرهنگ‌ها:

در فرهنگ‌های بسیاری اژدها وجود دارد که هرکدام از آن‌ها نمادی خاص دارند. از جمله آن‌ها می‌توان به تمدن مصر، یونان، هند، ژاپن، روم و البته ولز (با توجه به نقش اژدهای سرخ روی پرچم این کشور) اشاره کرد.

اژدهای هر‌کدام از این فرهنگ‌ها علی رغم شباهت‌های ظاهری، نماد و مفهوم خاص خودش را دارد که ممکن است با فرهنگ دیگری کاملا در تضاد باشد.

اژدها در فرهنگ ایران:

اژدهای ایرانی اما موجودی بسیار عجیب است. آن‌ها از اولین یاران «اهریمن» بوده‌اند و طبق داستان‌های قدیمی، این موجود دارای صورتی بسیار وحشتناک است. اژدها در اساطیر ما موجودی مار مانند و فلس دار با ۴ پا و در نهایت زشتی و پلیدی توصیف شده‌. آن‌ها آنقدر قدرتمند هستند که اورمزد (اهورامزدا) را در ابتدای آفرینش نیکی‌هایش دچار مشکل می‌کنند!

همانطور که احتمالا می‌دانید، یکی از هفت خان رستم نیز کشتن اژدهایی با قدرت غیب شوندگی بود. این نبرد برای قهرمان ما آن‌قدر سخت و نفس‌گیر بود که او در نهایت توانست با کمک رخش (طبق داستان خود رستم نیز از حمله مرگبار رخش شگفت زده می‌شود) دشمن را شکست دهد. یک نوع اژدهای ایرانی دیگر معرفی کنم؛ ضحاک ماردوش را می‌شناسید؟ ریشه اسم او هم از اژی‌دهاک و همان اژدها آمده است که پس از معرب شدن به ضحاک تغییر شکل پیدا کرده است. Dahaka در Price of Persia Warrior Within را یادتان هست؟ از نظر من داهاکا خود ضحاک است!

جمع بندی:

با مقایسه این اطلاعات نکات جالبی به ذهن می‌رسد. در فرهنگ‌های مختلف، اژدها اگر عقلش سرجایش باشد و موجودی بیشتر از یک حیوان هولناک باشد، نماد خرد و خوبی است و اگر غیر از این باشد، خب یک جانور وحشی است.

اما فرهنگ ما چه می‌گوید؟ اژدها با تمام ویژگی‌های سهمگینش، هم پلید است و هم باهوش! این نهایت هولناکی یک موجود است.

اسکایریم، دراگون ایج و دارک سولز جزو شاخص‌ترین بازی‌هایی در ذهن من هستند که در آن‌ها دراگون وجود داشته است. داشتم به این فکر می‌کردم که اگر در هرکدام از این عناوین بجای دراگون، «اژدها» روبرویم قرار می‌گرفت، چه سرنوشتی در انتظار شخصیت بازی بود؟

حتما بخوانید